Maçonnieke encyclopedie-B.

De Maconnieke Encyclopedie zoekt


Een ogenblik !






Artikel 30. Verkiezing van de Officieren Dignitarissen.
1. De verkiezing van de Officieren Dignitarissen geschiedt elk jaar tijdens de voorlaatste of eventueel de op twee na laatste verplichte Zitting die de vakantie van juli-augustus voorafgaat.
Alle ambten lopen over een jaar en vervallen met het dienstjaar.
De uittredende Officieren kunnen tweemaal tot hetzelfde ambt herkozen worden. Voor de verkiezing herinnert de Achtbare Meester de leden van de Werkplaats aan het belang van de stemming, de sereniteit waarin de verkiezing van de Officieren moet verlopen en de verplichting, voor elkeen, om zijn mening door een geldige stem uit te brengen.
2. De voorgestelde personen waarover gestemd zal worden als Officier Dignitaris moeten actieve leden van de Werkplaats zijn die de Meestergraad bezitten; de voorstellen moeten uitgaan van een of meerdere actieve Meesters van de Werkplaats .
3. De stemming is geheim en geschiedt bij algemeen stemrecht. De Loge mag in haar huishoudelijk reglement bepalen of alleen de Meesters of de Meesters en de Gezellen stemrecht hebben. Is er slechts een kandidaat, dan wordt er met bolletjes gestemd. Zijn er verscheidene kandidaten dan stemt men met stembriefjes. Voor de berekening van de meerderheid worden de blanco-briefjes als ongeldig beschouwd.
4. Om tot Achtbare Meester verkozen te worden moet men, in beginsel, de absolute meerderheid der uitgebrachte stemmen verkrijgen (d.w.z. de helft van de geldig uitgebrachte stemmen plus een). Indien de eerste en eventueel een tweede stembeurt geen absolute meerderheid ten gunste van een kandidaat opleveren, wordt er een derde stembeurt gehouden en valt de beslissing bij de relatieve meerderheid (d.w.z. het grootste aantal stemmen). Is er staking van stemmen bij de derde stembeurt, dan wordt de oudste Meester als verkozen uitgeroepen, of, bij gelijkheid, de oudste Vrijmetselaar van de Belgische Federatie.
5. De andere Officieren worden elk afzonderlijk of op een lijst gekozen. De beslissing om op een lijst te stemmen moet bij geheime stemming en bij absolute meerderheid genomen worden. Voor elke verkiezing wordt er een tweede stembeurt gehouden indien de eerste geen absolute meerderheid oplevert. Bij deze tweede beurt valt de beslissing bij relatieve meerderheid. Is er staking van stemmen bij de tweede stembeurt, dan wordt de oudste Meester als verkozen verklaard of, bij gelijkheid, de oudste Vrijmetselaar van de Belgische Federatie.
6. Wordt een ambt zonder geldige reden geweigerd, dan wordt zulks als een nietmaçonnieke houding beschouwd.
7. Elk ambt wordt vacant verklaard als de titularis zonder geldige reden herhaaldelijk afwezig is, of als die ontslag genomen heeft. De nieuwe titularis wordt verkozen in de loop van de maand die volgt op deze waarin het ambt vacant werd verklaard. Het mandaat van de nieuwe titularis verstrijkt op het einde van het lopende dienstjaar. De nieuwe titularis voltooit het mandaat van zijn voorganger zonder dat het gedeelte van het jaar dat nog loopt tot de volgende verkiezingen in aanmerking komt voor de berekening van latere herverkiezingen .
8. Elke verkiezing moet binnen de 6 dagen aan de Nationale Raad worden meegedeeld evenals aan de Officieren Dignitarissen die tiidens hun verkiezing afwezig waren.
Artikel 31. Installatie van de Officieren Dignitarissen.
De Officieren Dignitarissen worden plechtig in hun ambt aangesteld op de laatste verplichte Zitting die de vakantie van juli-augustus voorafgaat of op de eerste verplichte Zitting na die vakantie.
Naar keuze van de Werkplaats wordt de plechtigheid voorgezeten door een lid van de Nationale Raad, of wel door de Gewezen Achtbare Meester van de Werkplaats in tegenwoordigheid van een lid van de Nationale Raad. De akte van eedaflegging van de Officieren Dignitarissen wordt binnen de veertien dagen na de hervatting der Werkzaamheden aan het Federaal Secretariaat overgemaakt.
Artikel 32. De Commissie van Officieren Dignitarissen.
De Commissie is samengesteld door alle Officieren Dignitarissen en beheert de zaken van de Loge. De Commissie vergadert zo vaak als vereist is, op initiatief van de Achtbare Meester en ten minste een maal per kwartaal of op verzoek van ten minste vijf Officieren Dignitarissen .
Om geldig te beraadslagen moeten ten minste vijf leden aanwezig zijn, waaronder noodzakelijk de Achtbare Meester of, bij zijn ontstentenis, een van de Opzieners. De Commissie verricht alle taken die voor het beheer van de morele en materiele belangen van de Loge vereist zijn. Zij is verantwoordelijk voor het goede beheer der fondsen. De beslissingen van de Commissie moeten overeenkomstig de maçonnieke gebruiken ter goedkeuring aan de Werkplaats worden voorgelegd.
De Adjunct-Officieren Dignitarissen maken deel uit van de Commissie .
TITEL VIER DE ORGANISATIE DER MAçONNIEKE WERKZAAMHEDEN.

Artikel 33. De Zittingen.
De Loges dienen ten minste eenmaal in de maand een verplichte Zitting te houden behalve tijdens de zomermaanden. Dan kan vakantie genomen worden, die niet langer dan drie maand mag duren. De leden worden tot de Werkzaamheden opgeroepen door middel van een Plank die de dagorde vermeldt. De Werkzaamheden mogen niet geopend worden tenzij met de medewerking van zeven Maçons waarvan ten minste vijf Meesters.
Alleen de ritualen die door de Opperraad werden goedgekeurd mogen worden gebruikt. Behoudens onvoorziene omstandigheden moet de dagorde worden gevolgd. Deze omvat om te beginnen de schets van de vorige Zitting en haar goedkeuring door de Werkplaats, nadat de Redenaar zijn besluiten heeft ingediend. Vervolgens worden bij voorrang de punten behandeld die betrekking hebben op Initiatie, mutatie, affiliatie en loonsverhoging. Voor het goede verloop der Werkzaamheden kan geen toegang tot de Tempel worden verleend tijdens de opening of sluiting der Werkzaamheden, de voorlezing van de schets, de stemmingen, de samenvatting of besluiten van de Redenaar en tenslotte, tiidens de Inwijdingen. Niemand mag zijn plaats verlaten zonder de toelating van de Achtbare Meester of van de Opziener van zijn Kolom, tenzij zijn ambt zulks vereist. Niemand mag de Tempel verlaten zonder de toelating van de Achtbare Meester of van de Opziener van zijn Kolom, noch zonder zijn penning in de Solidariteitsbeurs gestort te hebben.
Al de leden zijn ertoe gehouden de Werkzaamheden geregeld bij te wonen, tenzij bijzondere redenen die zij aan de Werkplaats ter kennis brengen. In dat geval is het de gewoonte met zijn verontschuldigingen een penning te laten geworden. Om tot de Werkzaamheden te worden toegelaten moeten de Leerlingen, de Gezellen en Meesters de kentekens van hun graad dragen. Tijdens de grote plechtighede mogen de leden, die titularis van hogere graden zijn, het kenteken van hun hoog graad dragen, uitgezonderd de Officieren Dignitarissen en de vertegenwoordigers van de Werkplaatsen, die het teken van hun ambt dragen.

Artikel 33bis. Blanke Zittingen.
De Loge die het opportuun zou achten uitzonderlijk een profaan als bezoeker te ontvangen, zal zichzelf de plicht opleggen
a) voorafgaandelijk de instemming van haar actieve leden te verkrijgen
b) de Nationale Raad te verwittigen, alsmede de andere Loges die in hetzelfde Oosten werken, al dan niet in dezelfde lokalen. Een voldoende tiidsspanne zal aan deze Loges gelaten worden opdat ze voor zichzelf alle schikkingen zouden kunnen treffen die zij in deze omstandigheden noodzakelijk achten
c) ervoor te zorgen dat het bijzonder karakter der Werkzaamheden duidelijk zou blijken uit de tekst van de aankondiging in de Planken.
Artikel 34. Debatten.
In beginsel wordt geen enkel voorstel ter stemming gelegd indien het niet op de dagorde staat. Indien een lid van mening is dat een probleem, dat aan de beraadslaging van de Werkplaats voorgelegd wordt, een voorafgaandelijk onderzoek vergt, mag dit lid voorstellen het ter studie naar een commissie te verwijzen.
De Werkplaats spreekt zich dienaangaande terstond uit. Niemand mag in de Loge het woord voeren tenzij hij daartoe gemachtigd werd door de Achtbare Meester of door de Opziener van zijn Kolom.
De Opzieners en de Vrijmetselaars die op het Oosten hebben plaats genomen vragen het woord rechtstreeks aan de Achtbare Meester die het hun bij voorrang verleent. Een lid kan slechts eenmaal het woord over eenzelfde onderwerp krijgen zolang al de leden die over hetzelfde onderwerp het woord wensen te voeren niet aan de beurt gekomen zijn.
De Vrijmetselaar die het woord neemt staat steeds recht en in de houding. Hij moet ziin mening in gematigde en maçonnieke termen uiten en zich tot de hele Werkplaats richten vermits tweespraken verboden zijn. Geen enkel lid mag zich er van onthouden, zijn mening te geven wanneer hij daartoe door de Achtbare Meester verzocht wordt.
Wanneer de bespreking ten einde is of de sluiting der Werkzaamheden gevraagd wordt, vat de Achtbare Meester eventueel het probleem samen en vraagt indien nodig, de maçonnieke besluiten van de Redenaar. Vanaf dat ogenblik mag niemand nog het woord bekomen over dit onderwerp. Wie in de loop van het debat opmerkingen maakt die buiten het besproken onderwerp vallen of dit in weinig maçonnieke termen doet, moet door de Achtbare Meester tot de orde geroepen worden.
Elk lid dat een spreker onderbreekt of de Werkzaamheden stoort, wordt door de Opziener van zijn Kolom of door de Achtbare Meester tot de orde geroepen. Volhardt het lid in zijn houding, dan kan de Achtbare Meester hem bevelen de Tempel te verlaten. Weigert het lid, dan sluit de Achtbare Meester de Werkzaamheden. De Werkplaats beraadslaagt in familiezitting over het geval van insubordinatie .
Artikel 35. Bezit van voorwerpen toebehorend aan een Werkplaats.
Een Vrijmetselaar die ten onrechte constitutiebrieven, ritualen, registers, archiefstukken, metalen of andere roerende goederen, die deel uitmaken van het patrimonium van een actieve of niet-actieve Werkplaats, in zijn bezit houdt, pleegt een vergrijp dat aanleiding kan geven tot zijn schrapping als lid en tot gerechtelijke vervolgingen .
Artikel 36. Bijzondere commissies.
Bijzondere commissies met een tijdelijke opdracht kunnen door de Loge verkozen of door de Achtbare Meester aangesteld worden. De Achtbare Meester zit ze van ambtswege voor.
Artikel 37. Bezoekers.
Elke Vrijmetselaar van een door de Belgische Federatie erkende Obedientie mag toegelaten worden om als bezoeker deel te nemen aan de Werkzaamheden op voorwaarde dat hij
a. als actief en regelmatig Vrijmetselaar van zijn Obedientie gekend is
b. de graad bezit waarin de Werkplaats arbeidt
c. onderzocht werd volgens de gebruiken en voldoende bewijzen heeft gegeven van, zijn maçonnieke hoedanigheid en dat er geen geldig bezwaar tegen zijn toelating gemaakt wordt.
De Achtbare Meester heeft steeds het recht om op eigen verantwoordelijkheid de toegang tot de Werkplaats aan een bezoeker te ontzeggen. Zo ook mag hij alle voorzorgen nemen die hij noodzakelijk acht alvorens een bezoeker tot de Tempel toe te laten.
De bezoekers hebben geen stemrecht.
De bezoekers hebben tot plicht zich terug te trekken indien de Werkzaamheden worden geopend in een graad die hoger is dan deze waarin ze werden ingewijd; ze trekken zich eveneens terug wanneer de Werkplaats vergadert in Familiezitting. Bij het begin van het maconnieke jaar, dient de Nationale Raad de Loges de lijst van de door de Belgische Federatie erkende Obedienties mee te delen.
Artikel 38. Internationale Woorden van het Jaar.
De Opperraad deelt ieder jaar aan de Zeer Machtig Groot Commandeur twee woorden van het jaar mee. De kennis ervan is voor elk lid van de Orde het bewijs van zijn regelmatigheid. Deze woorden worden door de Groot Secretaris aan elke Achtbare Meester onder verzegelde omslag meegedeeld.
Deze omslag mag slechts geopend worden op de volgende regelmatige Familiezitting. Deze woorden worden fluisterend doorgegeven aan de aanwezige leden van de Werkplaats die de broederketen vormen. Na de mededeling wordt het papier waarop de woorden geschreven staan onmiddellijk verbrand. De afwezige leden van de Werkplaats zullen de woorden later ontvangen van de Achtbare Meester die alleen bevoegd is om ze door te geven. De woorden van het jaar laten een Vrijmetselaar toe het bewijs van zijn regelmatigheid te leveren aan een Officier Dignitaris die daartoe uitdrukkelijk opdracht heeft gekregen. Met uitzondering van wat hierboven werd vermeld, mogen de woorden van het jaar in geen enkele omstandigheden, en onder geen enkel voorwendsel , worden geschreven of meegedeeld aan leden van Le Droit Humain of aan leden van een andere Obedientie. Het onthullen van de internationale woorden is een maconniek vergrijp dat betrokkene blootstelt aan een veroordeling die zijn uitsluiting uit de Orde tot gevolg kan hebben.
Artikel 39. Ontvangst van de Maçonnieke Overheden en de Afvaardigingen van de Belgische Federatie.
In de Symbolische Werkplaatsen moet de Achtbare Meester de moker overhandigen
- aan de Zeer Machtig Groot Commandeur,
- aan de Grootmeester Nationaal of de vertegenwoordiger van de Nationale Raad.
Indien deze overheden van bij de aanvang van de Werkzaamheden plaats genomen hebben op het Oosten en niet officieel ontvangen worden, moet de Achtbare Meester in het Openingsrituaal van de Loge verklaren dat hij de leiding van de Werkzaamheden in overleg met de aanwezige overheden waarneemt. Worden met maçonniek eerbetoon ontvangen:
- de Achtbare Meesters van de Werkplaatsen, volgens de orde van ancienniteit van hun Loge, of hun vertegenwoordiger,
- de Drie Maal Machtige Grootmeesters van de Vervolmakings Loges of hun vertegenwoordiger,
- de Zeer Wijze van de Kapittels, of hun vertegenwoordiger,
- de Grootmeester Voorzitter van de Areopagus, of zijn vertegenwoordiger,
- de Achtbare Voorzitter van de Raad der Groot Inspecteurs Generaal of zijn vertegenwoordiger, alsmede de Vrijmetselaar welke ook zijn graad weze, die de Loge wenst te eren.
Artikel 40. Studies van het jaar.
Elk jaar worden een of meer maconnieke of profane vragen ter studie aan de Werkplaats voorgelegd. Op zijn zitting van de maand mei kiest het Nationaal Convent uit de onderwerpen die door de Werkplaatsen werden voorgesteld, de vragen die tijdens het volgende maconnieke jaar zullen bestudeerd worden.
Alleen de vragen die voor 31 maart aan het Federaal Secretariaat werden toegezonden komen in aanmerking. Elke Loge bestudeert de vragen naar eigen goeddunken en duidt haar verslaggevers aan. Na bespreking in en goedkeuring door de Loge wordt de definitieve tekst van de verslagen voor 30 juni aan het Federaal Secretariaat overgemaakt. Tijdens de zitting die aan de vakantie voorafgaat stelt het Nationaal Convent voor elk onderwerp een algemeen verslaggever aan. De algemene verslaggever brengt een volledig, objectief en onpartijdig verslag uit over de Werkzaamheden van de Loges. Hij vermeldt zijn documentatiebronnen. Hij mag aspecten van de vragen bespreken, die niet door de Werkplaatsen zouden onderzocht zijn. De passages die zijn persoonlijke mening weergeven zal hij in het verslag uitdrukkelijk en als zodanig vermelden.
Het komt de algemene verslaggever toe de maçonnieke besluiten te trekken die hem worden ingegeven door de Werkzaamheden van de Loges.
De algemene verslagen worden naar het Federaal Secretariaat gezonden voor 15 september; zij worden voorgebracht en besproken tijdens de zitting van het Nationaal Convent die op de vakantie volgt. De verslaggevers van de Loges die geen afgevaardigden zijn kunnen het recht krijgen om op het Convent het woord te voeren tijdens de bespreking van de algemene verslagen.
Artikel 41. Adoptie.
Elk minderjarig kind, waarvan vader of moeder een regelmatig lid van Le Droit Humain is, kan geadopteerd worden indien een van hen dit schriftelijk vraagt en indien de Werkplaats zich hierover gunstig uitspreekt. Bij overlijden, geldig belet of ontstentenis van de ouders mag de Werkplaats het initiatief tot adoptie nemen. Behoudens uitzondering, waarover de Loge zich bij stemming moet uitspreken, nemen de verplichtingen van de Loge een einde wanneer het Aangenomen Kind 25 jaar bereikt heeft. In overleg met vader of moeder, of met hun plaatsvervangers, worden twee peters aangeduid, waarvan er tenminste een deel uitmaakt van de betrokken Loge. Deze zijn de tussenpersonen tussen de Loge en het Aangenomen Kind. In elk geval beschouwt de Werkplaats zich als de morele voogd van het Aangenomen Kind.
De Aangenomen Kinderen, van 12 jaar tot minder dan 18 jaar kunnen toegelaten worden tot een plechtige Adoptiezitting. Tijdens deze Zitting brengt men de verbintenissen in herinnering die de Loge ten aanzien van de Aangenomen Kinderen aangegaan heeft. Op deze plechtigheid dragen alleen de leden van de Commissie van Officieren Dignitarissen het kenteken van hun functie. De bepalingen vervat in art. 33bis betreffende de aanwezigheid van profanen moeten geëerbiedigd worden.
Artikel 42. cf. Art. 53

TITEL VIJF INWIJDING EN LOONSVERHOGING.
Artikel 43. Procedure die aan de Inwijding voorafgaat.
Kandidatuur
Elke kandidaat voor de Inwijding moet ten volle 21 jaar oud zijn. De kandidaat moet persoonlijk een aanvraag invullen en ondertekenen en daarin vermelden: naam, voornamen, geboorteplaats en -datum, nationaliteit, beroep, adres en curriculum vitae, alsook de naam en het adres van de personen die hij als referentie opgeeft. Hij moet duidelijk vermelden nooit een aanvraag tot Inwijding te hebben ingediend bij welke masonnieke Obedientie dan ook, of opgeven indien een vorige aanvraag zonder gevolg is gebleven. Bij de aanvraag moet een recent bewijs van goed gedrag en zeden alsook twee recente foto's gevoegd worden.
De aanvraag moet worden ondertekend door twee peters, die actief lid zijn van de Belgische Federatie en de Meestergraad bezitten.
Bovendien moet een van hen actoef lid zijn van de Werkplaats waar de aanvraag ingediend wordt. De aanvraag moet in de voorstellenbeurs gedeponeerd worden of gericht tot de Achtbare Meester. De Achtbare Meester stelt de Werkplaats onverwijld in kennis elk verzoek tot Inwijding dat hij ontvangt. Hij deelt ook de naam van de peters mee.
De persoonlijke gegevens, de foto van de kandidaat en de naam van de peters, vergezeld van de naam van hun Werkplaats, worden overgemaakt aan het Federaal Secretariaat.
Alle kandidaturen worden ad valvas van de Federatie bekendgemaak en elke Werkplaats moet er bovendien in voorzien dat de kandidaturen in haar lokalel worden uitgehangen.
De kandidaturen worden aan alle Werkplaatsen van de Federatie meegedeeld. De datum van het uithangen wordt door de Groot Secretaris aan de Werkplaats meegedeeld.
Peters
De peters moeten de kandidaat goed kennen. Zij staan in voor zijn persoonlijke hoedanigheden, zijn bedoeling om geregeld aanwezig te zijn en de mogelijkheid om zijn metalen te vereffenen. Zij moeten zowel de drie stembeurten als de Inwijding bijwonen. Het is hun plicht de neofiet te helpen met de Loge vertrouwd te geraken en aanwezig te zijn bij de loonsverhogingen .
Procedure
Elke Vrijmetselaar die inlichtingen over een kandidaat kan verstrekken is ertoe ge hou den deze sch riftelij k mede te delen a an de Achtbare M eester die het on derzoe k leidt. De Achtbare Meester laat de Vrijmetselaars raadplegen die de kandidaat kennen en in het bijzonder zij die als referentie worden vermeld.
Stemmingen
Elke Vrijmetselaar die inlichtingen over een kandidaat heeft verstrekt wordt opgeroepen voor de Zittingen waarop de stemmingen worden gehouden. Voor elke stembeurt wordt het woord verleend aan de Kolommen. Is het debat afgelopen, dan deelt de Redenaar zijn besluiten mee over de regelmatigheid van de procedure . Indien de Redenaar besluit dat de procedure onregelmatig is, worden zijn conclusies onmiddellijk aan de Werkplaats ter stemming voorgelegd. Voor eenzelfde kandidaat mogen er geen twee stembeurten plaatsvinden op dezelfde dag. De stemming is geheim. Zij is verplicht. Zij moet positief of negatief zijn. Bij elke stemming moet de kandidaat minstens vier vijfden der geldige stemmen behalen.
Alleen de Meesters van de Werkplaats nemen deel aan de stemming.
Onderzoek -1ste stemming
Tussen het uithangen van de kandidaturen en de eerste stembeurt moeten minstens twee maanden verlopen, vakanties niet meegerekend. De antwoorden en informaties worden integraal meegedeeld aan de Commissie van Officieren Dignitarissen en aan de Werkplaats. De Werkplaats gaat dan over tot de eerste stembeurt.
Commissie van drie Meesters - 2de stemming
Indien de eerste stemming gunstig is, gelast de Achtbare Meester drie Meesters van de Werkplaats, aan wie hij alle inlichtingen van maconnieke of profane oorsprong doorgeeft, de kandidaat te ontmoeten en te ondervragen en een gemotiveerd verslag op te stellen. Vooraleer tot de 2de stemming over te gaan, worden alle bijkomende inlichtingen aan de Loge meegedeeld; een synthese van alle inlichtingen, ingewonnen voor de eerste stembeurt, kan eveneens aan de Werkplaats voorgelegd worden.
Het verslag van de drie Meesters wordt integraal meegedeeld aan de Commissie van Officieren Dignitarissen en aan de Werkplaats zonder echter de naam der auteurs bekend te maken. De Werkplaats gaat dan over tot de tweede stembeurt.
Bijkomend onderzoek
De Commissie van Officieren Dignitarissen kan tot een bijkomend onderzoek beslissen wanneer de inlichtingsplanken of het verslag der drie Meesters haar nie bevredigen .
Procedure opschorten
De Commissie van Officieren Dignitarissen kan de procedure opschorten indien ernstige redenen zulks rechtvaardigen. Deze beslissing wordt voorgelegd aan de Werkplaats. Na akkoord van de Werkplaats wordt het dossier van de kandidaat binnen de twee we ken overgemaakt aan het archief van de Nationale Raad .
Ondervraging 3de stemming
Indien de 2de stemming gunstig is wordt de kandidaat opgeroepen om in de Kamer van Overpeinzing schriftelijk te antwoorden op de hem gestelde vragen. De antwoorden worden meegedeeld aan de Werkplaats. Vooraleer de antwoorden aan de Werkplaats mee te delen, wordt eventueel een synthese van de inlichtingen, ingewonnen voor de twee vorige stembeurten, aan de Werkplaats voorgelezen.
Daarna wordt de kandidaat in de Loge onder blinddoek ondervraagd.
De Werkplaats gaat dan over tot de derde stembeurt. Elk dossier van onderzoek wordt onmiddellijk na de Inwijding verbrand, met uitzondering van de aanvraag van de kandidaat en desgevallend zijn levensbeschouwelijk testament.
Afwijzing of intrekking van een kandidatuur
Het afwijzen of intrekken van een kandidatuur wordt aan de Nationale Raad gemeld; het dossier wordt binnen de twee weken aan het archief van de Nationale Raad overgemaakt. Een afgewezen of ingetrokken kandidatuur mag niet opnieuw worden voorgesteld alvorens een termijn van een jaar verlopen is, te rekenen vanaf de datum van de verwerping of intrekking. De procedure moet volledig hernomen worden, zodanig dat drie stemmingen plaats hebben zoals hierboven vermeld.
Rol van de Nationale Raad
Geen enkele Inwijding mag plaats hebben zonder de voorafgaandelijke toelating van de Nationale Raad die minstens twee weken voor de plechtigheid moet verwittigd worden. Indien de Nationale Raad ongunstige inlichtingen over de kandidaat inwint, wordt de Werkplaats onmiddellijk hiervan op de hoogte gebracht. Indien de Werkplaats zich niettemin voorneemt de kandidaat tot de Inwijding toe te laten, kan de Nationale Raad, bij eenvoudige meerderheid beslissen zich te verzetten tegen de opneming van de profaan.
De Nationale Raad verzoekt dan de Werkplaats de Inwijding te verdagen. Treedt de Werkplaats dit advies niet bij, dan wordt een afgevaardigde van de Nationale Raad gehoord op een verplichte Zitting die daartoe speciaal bijeengeroepen wordt.
Indien de Werkplaats en de Nationale Raad het niet eens kunnen worden, wordt het volledig dossier voor een definitieve beslissing voorgelegd aan het Nationaal Convent Na de partijen gehoord te hebben, doet het Nationaal Convent binnen de maand uitspraak bij eenvoudige meerderheid en deelt deze beslissing mee aan de National Raad en aan de betrokken Werkplaats. Mits akkoord van de Nationale Raad en de betrokken Loges, kan een Loge een kandidaat inwijden voor rekening van een andere Loge van de Belgische Federatie.
Indien een Loge van Le Droit Humain, welke niet deel uitmaakt van de Belgische Federatie, een Inwijding voor haar rekening zou vragen, dan wordt de vraag via de Nationale Raad aan de Opperraad doorgespeeld.